Uitgelichte training: Creativiteit

Hoe zit jij een vergadering voor? Maak jij het nog net een stukje actiever en leuker? Heb jij een beetje creativiteit in je? Misschien geven deze werkvormen jou wel wat inspiratie om die ene vergadering tot leven te brengen.

In de afgelopen maand hebben team 15 en team 16 de training creativiteit gevolgd. Creativiteit, het vermogen om iets nieuws te scheppen. Zoals ze vanuit omdenken redeneren, maak van een probleem een feit en van een feit een mogelijkheid. Creativiteit kan je ook terugvinden in het werk, zoals in creatieve werkvormen. Werkvormen om je team te laten brainstormen, evalueren, kennismaken, samenwerken, ombuigen of om de energie te boosten. In deze training hebben we meerdere werkvormen ontdekt en uitgevoerd. We lichten een paar toe, zodat ook jij hiervoor wat inspiratie krijgt.

De tijdlijn methode kan je inzetten om gezamenlijk de afgelopen (project)tijd te evalueren. Teken hiervoor een tijdlijn vanaf het begin van het project tot het einde van het project. Voeg de belangrijke gebeurtenissen toe aan de tijdlijn. Laat iedereen voor zichzelf bedenken welke periode een blije smiley krijgt of een sippe smiley. Bespreek gezamenlijk wat de redenen zijn voor de gekozen smiley.

In een minuut zoveel mogelijk negatieve dingen opnoemen over de situatie of het project waar je mee bezig bent. Doe dit aan het begin van de vergadering. Na het opnoemen van al deze negatieve punten ben je zelf op de hoogte welke dingen er spelen in het team. Maar de teamleden hebben ook frustratiepunten kunnen uiten. Spreek af dat je na deze minuut de vergadering verder oppakt, met waarschijnlijk meer energie en inzet!

Verbied de woorden ‘ja maar’ in een vergadering. Dat zijn woorden die over het algemeen verlammend werken. Zeker als je samen op verkenning bent naar nieuwe mogelijkheden. Door de woorden uit de vergadering te halen stimuleer je opbouwende gesprekken.

Laat iedereen zichzelf voorstellen aan de hand van zijn of haar sleutelbos. Op deze manier komen er leuke weetjes naar voren die anders niet verteld zouden zijn..

Maak een menselijke knoop door spelers tot 10 personen in een kring te laten staan. Laat de spelers met de rechterhand een speler direct naast hem/haar vastpakken. Met de linkerhand houden ze een andere speler vast. Laat ze gezamenlijk de knoop ontwarren, zonder elkaars handen los te laten.

Daag iedereen uit om een ritmische klap door te geven. Ga met alle deelnemers in een kring staan. Klap in een duidelijk ritme in je handen. Dit bepaalt het ritme. Doe het ritme even voor en geef dan de klap door aan je buurman. De buurman geeft de klap in hetzelfde ritme door zijn buurman, etc. De klap gaat in hetzelfde ritme rond. Doe een paar rondes tot het goed lukt. Het ritme kan je vervolgens aanpassen in een volgende ronde.

 

Door: Mireille Hofsteenge (TT15)

Open chat
1
Hulp nodig?
Scan de code
Hey toekomstige trainee! Zin om een keertje te sparren over jouw mogelijkheden?