In gesprek met Margareth Kagie – deRotterdamseZorg

Margareth Kagie is inmiddels bijna 7 jaar werkzaam bij Bureau deRotterdamseZorg. Hier vervult zij een brede rol als HR-professional, netwerkbegeleider en sinds kort ook als adviseur producten en diensten. Haar persoonlijke missie op het gebied van HR is gericht op gezonde en gelukkige medewerkers. Ze zet zich in om medewerkers op de juiste plek te laten landen, daar waar alle energie ontstaat. Na de HBO opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening heeft ze bij o.a. Randstad Zorg en Erasmus MC haar liefde voor de zorg, medewerkers in de zorg en vitaliteit ontdekt. De passie om in deze branche een verschil te maken is nooit meer weggegaan. Ook in haar privéleven heeft zij als mantelzorger veel te maken met verschillende zorgaanbieders en steekt zij haar nek uit voor andere jonge mantelzorgers en verbetering van zorg op maat.

 

Durf voor jezelf te zorgen

Werkplezier is voor Margareth een belangrijk thema. Juist nu is het heel belangrijk om plezier te hebben in wat we doen. Als we doen waar we van houden dan zijn we betrokken, blij en veerkrachtig en presteren we beter. Ter verbreding en verdieping van haar rol is Margareth het afgelopen jaar de post-HBO opleiding Advanced Lifestyle Coaching gestart. Tijdens deze opleiding komen thema’s rondom vitaliteit en leefstijl aan bod. Fysieke gezondheid, mentale gezondheid, gezonde voeding, werkomgeving en sociale motivatie. We weten dat leefstijlinterventies van positieve invloed zijn op de gezondheid en ons welbevinden. Margareth’s boodschap is dan ook om te investeren in je gezondheid en te ontdekken wat je nodig hebt voor een goede balans zodat je prettig kunt werken en voldoende ontspanning ervaart. Dit werkt voor iedereen anders. Zo is de klassieke 9-tot-5 werkdag lang niet voor iedereen passend. Autonomie, flexibiliteit en vrijheid worden gewaardeerd. Kortere werkdagen kunnen bijdragen aan meer productiviteit, minder stress en minder ziekteverzuim. Margareth heeft zelf als mantelzorger ook zorgtaken naast haar werk. Flexibeler werken heeft haar werk-privé balans hersteld. De ervaring leert dat er veel mogelijk is als je het bespreekbaar maakt. We hebben de afgelopen anderhalf jaar allemaal kunnen experimenteren met nieuwe manieren van werken. Er liggen mooie kansen om aan de slag te gaan met alle inzichten die we hebben opgedaan.

Durf voor de zorg te kiezen

Er wordt in de zorg vandaag de dag heel veel gevraagd van medewerkers. Hen goed faciliteren om aan veel patiënten zorg te verlenen, veel werk te verzetten, snelle veranderingen te maken én ook op termijn steeds met plezier aan het werk te blijven vraagt modern werkgeverschap. Medewerkers komen in de flow en presteren optimaal als het vakmanschap ruimte krijgt, professionals zeggenschap hebben over het werk en autonomie ervaren bij de invulling daarvan. Door goed aan te sluiten bij de behoefte groeit de balans en het werkplezier.

Voor medewerkers in de zorg en mensen die willen kiezen voor zorg zijn er al veel mooie initiatieven die kunnen helpen bij het opmaken van de persoonlijke balans. Zo biedt het project ‘Sterk in je werk’ gratis loopbaancoaches aan voor medewerkers die hulp nodig hebben bij het vormgeven van hun loopbaan en sterk in hun werk willen staan. Werkgevers kunnen deze loopbaanimpuls aanbieden naast hun eigen loopbaanactiviteiten. Sterk in je werk is een initiatief van CNV en uitgevoerd met een subsidie van het ministerie van VWS. Voor medewerkers in de zorg is er ook de jaarlijkse Sterk in je werk week waarin deRotterdamseZorg met een groot aantal aangesloten zorgorganisaties aandacht besteed aan vitaliteit. Iedere zorgmedewerker heeft tijd en aandacht voor zichzelf nodig. In deze week is er alle gelegenheid om aan ontwikkeling en loopbaan te werken door middel van een programma van workshops en activiteiten georganiseerd door de zorginstellingen zélf. Het zijn voorbeelden van programma’s die we meer en meer kunnen verbinden aan ons dagelijks werk.

Zorg voor verbinding

Om bij te dragen aan de vitaliteit van medewerkers op de werkvloer van bureau deRotterdamseZorg zijn er in het team van Margareth verschillende werkgroepen opgericht. Zo inventariseert de werkgroep ‘kantoorinrichting’ bij alle medewerkers wat er nodig is om fijn te kunnen werken, op kantoor en thuis. Een inspirerende werkomgeving, ergonomische (sta-)werkplekken en ruimte voor online vergaderen zijn hier voorbeelden van. De werkgroep ‘cultuur en verbinding’ kijkt hoe het team goed in verbinding kan blijven in de mix van werken op kantoor en thuiswerken. Er zijn verschillende overlegstructuren, teamactiviteiten en challenges geïmplementeerd. Voor de teamchallenges is een aparte app-groep tot stand gekomen waardoor vitaliteit op de kaart wordt gezet. Het team wordt regelmatig uitgedaagd om opdrachten op het gebied van leefstijl aan te gaan. Van een oproep tot wandelafspraken met stappentellen tot een bootcamp in het park (met dank aan Lucelot uit team 16) en een meest gezonde lunch competitie. Samen doen maakt het leuk en levert veel winst op. Margareth is trots op de verbinding die ze voelt met haar collega’s: ‘Iedere dag doen we het weer samen, ieder vanuit zijn of haar eigen unieke talent. Daarmee ben ik trots op het feit dat mijn werk echt een verlengstuk is geworden van wie ik ben en waar ik dus ook graag iedere dag met plezier voor opsta.’

 

Open chat
1
Hulp nodig?
Scan de code
Hey toekomstige trainee! Zin om een keertje te sparren over jouw mogelijkheden?