Pak de regie! – door Stijn Zieleman en Miriam Nieto Solis

Thuiswerken is een vorm van werken die de afgelopen jaren langzamerhand aan populariteit heeft gewonnen, maar tot voor kort zeker niet door elke werkgever geaccepteerd werd. Echter, zo’n acht weken geleden was het moment daar: de ons inmiddels welbekende “intelligente lockdown”. Alleen mensen met een cruciaal beroep mochten naar het werk, wat voor het grootste deel van Nederland betekende dat boodschappen doen een uitje werd. Het dagelijkse praatje bij de koffiemachine moest worden ingeruild voor de stilte óf de herrie thuis. Waar in januari teleconference bedrijven als Zoom, GoTo en Teams nog nauwelijks bekend waren, kunnen we nu haast een bingo van alle verschillende videobel-bedrijven organiseren. “Hoeveel verschillende heb jij al gehad?” Van millennials tot boomers, iedereen werd gedwongen om gebruik te maken van deze diensten. In 5 maanden tijd ging Zoom van 10 miljoen naar 300 miljoen dagelijkse gebruikers, waardoor het onder een vergrootglas kwam te liggen met als resultaat kritiek op “zoombombing” (het ongewenst interfereren in een zoom call red.), veiligheid en privacy.

Ook zagen we de afgelopen weken een exponentiële stijging in artikelen, podcasts en webinars omtrent thuiswerken en bespraken psychologen tot filosofen hun theorieën over thuiswerken en het effect daarvan op de mentale gezondheid. Uit een onderzoek onder 2000 ondervraagde thuiswerkers, blijkt dat thuiswerken vooral doet verlangen naar collega’s om ons heen: van het missen van informeel contact (81%) tot het samenwerken met collega’s (65%). De auteur Jim Collins beschrijft in zijn boek “Good to Great”: “Leiderschap in tijden van welvaart is niet zo moeilijk. Pas in moeilijke tijden wordt duidelijk hoe belangrijk leiderschap is voor het succes van organisaties. De beste bedrijven ter wereld laten zien dat zij wendbaar en weerbaar zijn in moeilijke tijden.” Deze laatste zin is, behalve op Zoom, ook toepasbaar op onszelf als persoon.

De veranderingen in de wereld door de corona perikelen zullen nog lang dooretteren. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, maar niet vanuit dezelfde situatie. Of je nou ondernemer, arts of trainee bent: bij de pakken neerzitten is geen optie, want er wordt op ons gerekend, op zowel professioneel als persoonlijk vlak. Het coronavirus heeft invloed op ons dagelijks functioneren, maar andersom kunnen wij (voorlopig) geen directe invloed uitoefenen op het virus. Eigenlijk kunnen we enkel invloed uitoefenen op hoe we mentaal en fysiek omgaan met deze crisis.

Steven Covey beschrijft de zeven eigenschappen van effectief leiderschap (zie Magazine 13), welke aan de basis staan van de Talent for Care-filosofie. Twee daarvan, ‘’wees proactief’’ en ‘’belangrijke zaken eerst’’, zijn van invloed op effectief leiderschap in de huidige thuiswerk situatie.

Als onderdeel van “wees proactief” benoemt Covey de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid. Effectieve mensen nemen verantwoordelijkheid en richten hun energie op zaken waar ze direct invloed op hebben, wat de cirkel van invloed omschrijft. In de cirkel van betrokkenheid zitten zaken waar men zich wel betrokken bij voelt, maar waar men niet direct invloed op heeft, in ons geval: de corona crisis. Door proactief hiermee om te gaan (mentaal en fysiek), vergroot je je invloed. Ga elke dag een uur wandelen, plan tijd in voor de kinderen of trek die lekkere fles wijn open. Een vergrote invloed resulteert in regie over de situatie en een toename in effectiviteit.

De tweede eigenschap “belangrijke zaken eerst” omvat timemanagement: welke belangrijke en waardevolle zaken vragen de aandacht en welke moeten prioriteit krijgen? Door hier inzicht in te krijgen en een overzicht van te maken, kan je beter prioriteiten stellen waardoor je meer regie houdt over je (gezins-, ondernemings-)agenda én leven. In deze corona crisis waarin werk en privé enkel gescheiden wordt door een slaapkamerdeur, geeft dat meer overzicht en rust. Wanneer je je niet bewust bent van hoe (en wanneer) je werk indeelt, kan alles even belangrijk en urgent worden. Dit kan resulteren in incidentenmanagement en stress.

Door deze twee eigenschappen toe te passen op de thuiswerk situatie, zal je persoonlijke effectiviteit en leiderschap vergroten. Effectieve mensen zullen wendbaarder en weerbaarder zijn in moeilijke tijden wat zal bijdragen aan het succesvol verder ontwikkelen van jezelf. Kortom, zelfs tijdens een crisis als deze en ondanks het gemis van collega’s, staat niets ons in de weg om te blijven groeien in onze persoonlijke ontwikkeling!

 

Door: Miriam en Stijn (Team 15)

 

Open chat
1
Hulp nodig?
Scan de code
Hey toekomstige trainee! Zin om een keertje te sparren over jouw mogelijkheden?