Een kijkje in de keuken bij trainee Ellen in het Erasmus MC

Op dinsdag 29 augustus ben ik, Anne Koning (Team 18), langsgegaan bij Ellen Vellekoop uit Team 19 in het Erasmus MC. Ellen werkt hier als projectleider bij Workwise sinds februari. Ik belde Ellen toen ik aankwam bij de hoofdingang van het ziekenhuis. Ze kwam eraan, maar ze zei aan de telefoon: “het is wel een paar minuten lopen in zo’n groot ziekenhuis”. We ontmoetten elkaar en Ellen trakteerde me op een lekkere koffie. Samen verplaatsten we ons naar het dakterras op de achtste verdieping.

Na het bewonderen van het Depot Boijmans van Beuningen en andere imposante gebouwen raakten we in gesprek over hoe Ellen meestal haar dag begint. “Om 7 uur gaat de wekker. Mijn kleding en tas liggen dan altijd klaar, want ik ben geen ochtendmens. Mijn vriend zet een goede kop koffie voor me. Nadat ik die op heb en me heb klaargemaakt voor de dag, pak ik een breaker uit de koelkast en ga ik op pad vanuit Diemen naar Rotterdam.”

Na haar treinreis en wandeling (of bij slecht weer een tramrit) vanaf het station naar het Erasmus MC, begint Ellen haar dag met het bekijken van haar agenda. Een van haar taken is het begeleiden van twee studenten, wat ze een van de leukste aspecten van haar werk vindt. Op maandag zitten ze altijd even met z’n drieën bij elkaar om de week door te nemen. Iedere dinsdag komt het hele team samen voor een weekstart. Ellen vertelt dat het team flink is gegroeid sinds ze hier werkt: ze zijn begonnen met twee collega’s en inmiddels bestaat het team uit zeven personen. Ellen vindt het leuk om nieuwe collega’s op weg te helpen en ze te begeleiden bij het inwerken. Ik kan me voorstellen dat deze rol goed bij haar past, en ik merk dat haar enthousiasme aanstekelijk werkt.

Ellen werkt als projectleider voor het programma Workwise, dat zich richt op het ondersteunen, aantrekken en behouden van medewerkers. Binnen dit programma zijn er kopgroepen opgezet, waarin collega’s van verschillende afdelingen en expertises nadenken over thema’s zoals een aantrekkelijke werkomgeving, het aantrekken van nieuwe collega’s, aandacht & leiderschap en vernieuwend organiseren. Een van de projecten waarmee Ellen zich bezighoudt, is de ontwikkelbeurs die eind november plaatsvindt. Het gebrek aan ontwikkelmogelijkheden is een belangrijke reden voor vertrek onder collega’s in het ziekenhuis. Het doel van de ontwikkelbeurs is om alle ontwikkelingsmogelijkheden voor medewerkers te presenteren en hen te inspireren.

Ellen heeft het naar haar zin in deze opdracht en vertelt dat ze het leuk vindt om aan een programma te werken dat zich richt op alle ziekenhuismedewerkers: “daardoor werk ik samen met veel verschillende mensen en hoor ik veel verhalen, ideeën en verfrissende meningen. Ook vind ik het geweldig dat we mooie en zichtbare resultaten behalen.” Het programma Workwise valt onder de Raad van Bestuur, waardoor het team veel slagkracht heeft. Een interessante bijkomstigheid is dat Ellen daardoor veel meekrijgt van de bestuurlijke en politieke dynamieken in zo’n groot ziekenhuis. Het Erasmus MC is een boeiende organisatie waarin ze veel kansen ziet om te leren, maar de omvang is soms ook uitdagend. Met ongeveer 16.000 werknemers is het bijna onmogelijk om resultaten neer te zetten die voor iedereen waardevol zijn.

Ellen vertelt me dat ze de vruchten plukt van alle kennis en vaardigheden die ze opdoet tijdens de trainingen van Talent for Care. Ze noemt een voorbeeld uit de training Projectmatig Creëren: “het is belangrijk om tijd te nemen om een goed begin van een project te maken. Dit draagt bij aan de motivatie van mensen en aan een efficiënte taakverdeling.”

Terwijl we buiten wat kou beginnen te voelen, maken we nog een rondje door het ziekenhuis. Ellen laat me haar werkplek zien en daarna nemen we afscheid. Ik vond het erg leuk om te zien hoe Ellen zich in korte tijd heeft aangepast aan deze opdracht en ik ben benieuwd naar wat er nog meer op haar pad zal komen. Met haar sociale, ondernemende en positieve houding ben ik ervan overtuigd dat ze hoe dan ook veel impact zal hebben.

Geschreven door: Anne Koning (Team 18)

Open chat
1
Hulp nodig?
Scan de code
Hey toekomstige trainee! Zin om een keertje te sparren over jouw mogelijkheden?