De opdracht van Roxanne Nievergeld

“Perfection is the enemy of the good when it comes to emergency management. If you need to be right before you move, you will never win.” Dit zijn de woorden van Michael Ryan van de WHO aan het begin van de coronacrisis. Dit citaat is enorm typerend voor hoe er bij Luscii direct is ingespeeld op de ontwikkelingen. Op woensdagavond werd het zaadje geplant voor het idee van De Corona Check, op maandagochtend stond er een werkende app klaar waar burgers gebruik van konden maken.

Een week na die eerste maandag werd ik onderdeel van deze organisatie. Voor mij persoonlijk was het een bijzonder begin van een opdracht. Op zondag werd ik gebeld door Jenneke of ik op maandagochtend al naar het OLVG kon komen. Tuurlijk, dit klinkt super gaaf! De volgende ochtend kwamen Lieke Petter en ik daar redelijk blanco aan. Direct werden we aan het hele call center voorgesteld: dit zijn mensen van Luscii, zij weten alles over de app! Dus we gingen het maar gewoon doen… Dat kwam natuurlijk goed. Just dive in and do it, beschrijft deze ervaring het beste voor mij. Er bestaan geen gebaande paden, je gaat het doen en zo vind je de weg.

Ik was onder de indruk van wat er in een week was neergezet in het OLVG. Om te beginnen de commitment van de medewerkers daar en de dagelijkse overlegstructuren waar snel essentiële beslissingen genomen werden. Wanneer er iets werd opgemerkt dat beter kon, werd dit gelijk besproken en aangepast en kon er de volgende dag op de nieuwe manier gewerkt worden. Meer en meer regio’s en ziekenhuizen wilden zich aansluiten en na drie keer met je ogen knipperen was De Corona Check beschikbaar voor heel Nederland.

We kunnen wel zeggen dat de coronacrisis een ‘black swan event’ is. Een gebeurtenis die niemand zag aankomen en die een ernstige impact heeft. Voor veel organisaties is het erg lastig om hierop in te spelen; vooral organisaties die groot en log zijn kunnen niet snel meebewegen als ze niet opletten. Bij Luscii ligt dat anders, het is namelijk een agile organisatie: altijd voorbereid om in te spelen op de huidige situatie. Zelfs zo goed dat het roer volledig om kan als dat nodig is. Die wendbaarheid was essentieel. Op het moment dat het idee ontstond voor De Corona Check, hebben de medewerkers van Luscii alles uit hun handen laten vallen waar ze mee bezig waren en gingen ze vol voor dit nieuwe idee. Door deze commitment zijn de grote stappen gezet die nodig waren om dit tot een succes te maken.

Maar daar houdt het natuurlijk niet op. Het alles uit je handen laten vallen was tijdelijk, voor de eerste opstart. Luscii is natuurlijk meer dan De Corona Check! Gedurende de periode die volgde zijn de bestaande klanten niet uit het oog verloren. Hoewel alle ziekenhuizen kampten met dezelfde crisis, bleef er aandacht voor de bestaande projecten, producten en relaties. De core business mag niet ondergesneeuwd raken door tijdelijke crisisstructuren.

Een mooie leiderschapsles die ik geleerd heb is dat we geen perfecte beslissingen moeten willen nemen. We kunnen kleine beslissingen nemen, ervan leren en onze aanpak daarop aanpassen. Als je niet beweegt, haalt de wereld om je heen je keihard in.

Open chat
1
Hulp nodig?
Scan de code
Hey toekomstige trainee! Zin om een keertje te sparren over jouw mogelijkheden?