13, ook wel het ongeluksgetal. De angst voor het getal 13 heet officieel triskaidekafobie. Er zijn verschillende verhalen waarom het getal 13 ongeluk zou brengen. Verhalen die ervoor zorgen dat er in veel gebouwen geen 13e verdieping is, in het vliegtuig de 13e rij ontbreekt en dat sporters het nummer voor de zekerheid omgekeerd opspelden.
Angst voor 13 is een vorm van bijgeloof. Is bijgeloof nutteloos of heeft het hebben van vaste routines en gewoontes ook nut? Nadal is de koning van de routines. Niet over de witte lijnen lopen, etiketjes richting baan, haar uit z’n gezicht (via neus-oor-neus), onderbroek goed, toch nog even neus-oor-neus aanraken, en ga zo maar door. Is dit bijgeloof van Nadal, of helpt het hem echt om beter te presteren?
Routines en vaste gewoontes zie je vooral terug bij mensen die onder grote druk moeten presteren. Zij zijn op zoek naar houvast om de spanning en stress goed te hanteren. Routines nemen werkgeheugen in beslag waar er minder cognitieve ruimte is om acties bewust te controleren. Je laat het meer gebeuren, wat effectiever is naarmate vaardigheden meer geautomatiseerd zijn. Een ander gevolg van minder beschikbare geheugenruimte is dat er minder of geen aandacht kan worden gegeven aan afleidende gedachten en angsten. Routines helpen dus om in een mentale toestand te geraken waarin goed aangeleerde vaardigheden ‘automatisch’ worden uitgevoerd, in het hier-en-nu, met alle aandacht op de taakuitvoering, zonder afleidende gedachten.
Zijn routines en gewoontes dan enkel positief? Niet helemaal. Mensen die hierin doorslaan hebben last van obsessieve-compulsieve dwangstoornis (OCD). Deze mensen ervaren een gevoel van angst en onrust en proberen dit te verminderen of te voorkomen door middel van dwangmatige handelingen. Zij kunnen absoluut niet zonder deze handelingen en hun dagelijks functioneren wordt beperkt.
Zolang de routines je helpen met meer rust, concentratie en focus is het dus positief. Sla je hier in door en geeft het juist onrust als je bepaalde handelingen níet kunt uitvoeren, dan worden de routines negatief.
Het hebben van dagelijkse routines is dus een absolute must. Het maakt niet uit of je dit routines, rituelen of bijgeloof noemt. Het is belangrijk om de balans te vinden wat voor jou werkt om zo te komen tot succes en resultaat. Dus of jij nou richting die belangrijke afspraak niet op de witte strepen loopt, eerst de veters van je rechterschoen strikt of nog even een paar keer diep adem wilt halen, doe het! Het geeft je rust en houvast om te presteren. Maar zorg dat je niet afhankelijk wordt van deze handelingen of je uit het veld laat slaan als blijkt dat je toch nr. 13 toegewezen hebt gekregen voor die spannende sollicitatie. Gebruik de power van 13!
Annemarie, Team 13